Dátum publikovania:
Ako sa pripravuje špargľa

Foto: shutterstock.com

Ako sa pripravuje špargľa

Príprava špargle je pomerne jednoduchá a existuje niekoľko spôsobov – napríklad varenie, grilovanie či pečenie. Vôbec sa nemusíte obávať, s našou pomocou sa vám recept určite vydarí a špargľu si zamilujete.

Čistenie a príprava:
Odstráňte drevnaté konce špargle. Môžete ich jednoducho odlomiť – špargľa sa zlomí tam, kde končí drevnatá časť.

Ak je špargľa biela, odporúča sa ju olúpať, pretože má hrubšiu šupku. Zelenú špargľu zvyčajne nie je potrebné lúpať.

príprava špargle

Foto: shutterstock.com

Varenie:
Vo vode: Špargľu vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou. Varte približne 3-5 minút, kým nie je mäkká, ale stále chrumkavá.
V pare: Špargľu môžete tiež pripraviť v parnom hrnci alebo nad vriacou vodou. Doba varenia je podobná – asi 4-6 minút.
V mikrovlnke: Špargľu vložte do nádoby vhodnej do mikrovlnky, pridajte trošku vody, prikryte a varte na vysoký výkon asi 3-4 minúty.

Pečenie:
Predhrejte rúru na 200 °C.
Špargľu poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
Pečte približne 12-15 minút, kým nie je mäkká a mierne opečená.

Grilovanie:
Špargľu pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
Grilujte na stredne vysokom ohni asi 5-7 minút, pričom ju občas otočte, aby bola rovnomerne ugrilovaná.

Po uvarení špargľu pokvapkajte roztopeným maslom a čerstvým citrónom, môžete ju posypať parmezánom alebo iným tvrdým syrom, prípadne preliať omáčkou Hollandaise, ktorá je ideálna najmä na bielu špargľu.

|

Tu je niekoľko receptov so špargľou, ktoré môžete vyskúšať:

1. Špargľa s Hollandaise omáčkou

Ingrediencie:

500 g špargle
3 žĺtky
100 g masla
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ a biele korenie

Postup:

Špargľu uvarte v osolenej vode alebo na pare, kým nie je mäkká, ale stále chrumkavá.
Na omáčku rozohrejte maslo, kým sa nepení.
V miske nad parou šľahajte žĺtky s citrónovou šťavou, kým nezosvetlejú.
Postupne pridávajte rozohriate maslo a neustále miešajte, až kým omáčka nezhustne.
Ochuťte soľou a korením.
Podávajte špargľu preliatu Hollandaise omáčkou.

špargľa

Foto: shutterstock.com

2. Špargľové rizoto

Ingrediencie:

300 g špargle
1 šálka ryže
1 cibuľa, nasekaná
2 strúčiky cesnaku, nasekané
1/2 šálky bieleho vína
4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
1/2 šálky strúhaného parmezánu
2 lyžice masla
olivový olej
soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Špargľu očistite a nakrájajte na kúsky.
Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte cibuľu, cesnak a špargľu. Orestujte do zlatista.
Pridajte ryžu a krátko orestujte.
Prilejte víno a miešajte, kým sa neodparí.
Postupne pridávajte vývar, po jednej šálke, a miešajte, kým ryža absorbuje tekutinu. Pokračujte, kým ryža nie je al dente.
Pridajte parmezán a maslo. Ochuťte soľou a korením.
Podávajte okamžite, prípadne ozdobte ďalším parmezánom.

rizoto so špargľou

Foto: shutterstock.com

3. Špargľa so šunkou a syrom

Ingrediencie:

500 g špargle
8 plátkov šunky
8 plátkov syra (napríklad eidam alebo gouda)
olivový olej
soľ a korenie

Postup:

Špargľu uvarte v osolenej vode alebo na pare, kým nie je mäkká, ale stále chrumkavá.
Každý kus špargle zabaľte do plátku syra a šunky.
Špargľu so šunkou a syrom poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 10-15 minút, kým sa syr neroztopí a šunka nie je chrumkavá.

4. Špargľový šalát s vajíčkom

300 g špargle
4 vajcia
1 šálka cherry paradajok, nakrájaných na polovice
1/4 šálky olivového oleja
2 lyžice balzamikového octu
soľ a korenie podľa chuti
čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo bazalka) na ozdobu

Postup:

Špargľu uvarte alebo ugrilujte, kým nie je mäkká, ale stále chrumkavá.
Vajíčka uvarte na mäkko alebo na tvrdo podľa vašich preferencií.
Na tanier poukladajte špargľu, nakrájané cherry paradajky a na štvrtiny nakrájané vajcia.
V malej miske zmiešajte olivový olej a balzamikový ocot. Ochuťte soľou a korením.
Zálievku nalejte na šalát a ozdobte čerstvými bylinkami.

|
Andrea Bercik

Andrea Bercik

redaktor

0907399395

andrea@lemur.sk

Andrea Bercik pôsobila 12 rokov ako redaktorka v regionálnom denníku Korzár, aktuálne pracuje na pozícii Senior Copywriter v komunikačnej a marketingovej agentúre LEMUR, je šéfredaktorkou magazínu East Mag a zároveň CEO vo Vydavateľstve Maxim. Je autorkou troch kníh a zbožňuje prácu s textom v akejkoľvek podobe.