
Foto: shutterstock.com
Ako zistiť, že je vajce čerstvé
Existuje niekoľko spôsobov, ako overiť čerstvosť vajec. Ak vám nestačí spoľahnúť sa len sa svoj čuch, radšej si to potvrďte z viacerých strán – nechcete predsa riskovať pokazené jedlo a následnú otravu žalúdka či salmonelózu.
Ako si teda overiť, či je vajce v poriadku?
Dátum spotreby: Na balení vajec sú uvedené dva dátumy – Jeden je dátum vystavenia a druhý je dátum spotreby. Ten druhý je pre nás určite dôležitejší, a to najmä v lete. Trvanlivosť slepačích vajíčok je zvyčajne 28 dní, avšak pri správnom skladovaní vydržia aj dlhšie.
Test plávania: Jednoduchý spôsob, ako overiť čerstvosť vajec, je položiť ich do vody.
Čerstvé vajce sa ponorí na dno a leží rovno.
Ak sa vajce čiastočne zdvihne, ale stále leží na boku, je ešte stále čerstvé, ale staršie. Ak sa vajce výrazne zdvihne alebo pláva na povrchu, je pravdepodobne staré a nemusí už byť vhodné na konzumáciu.

Vizualizácia: Pozorujte vajcia zrakom. Čerstvé vajcia majú bledšiu, pevnú škrupinu. Ak vidíte praskliny, tmavé škvrny alebo nečistoty na škrupine, môžu to byť známky staroby alebo zlého skladovania.
Vôňa: Čerstvé vajcia by nemali mať nepríjemný zápach. Ak preto cítite hnilobný alebo plesnivý zápach, môže to naznačovať, že je vajce pokazené.
Jednoduchý test: Ak máte pochybnosti o čerstvosti, môžete vajcia vyklopiť zo škrupinky do misky a pozrieť sa na žĺtok a bielko. Čerstvé vajcia majú pevný bielok a žĺtok má jasnú farbu. Staré vajcia môžu mať roztekajúce sa bielko a žĺtok sa môže rozpínať.

Foto: shutterstock.com
Pri kúpe vajíčok odporúčame kupovať ich z obchodných reťazcov a nie na trhu, kde nie sú skladované v zodpovedajúcich podmienkach.
Zapamätajte si, že vajcia nemajú rady kolísavé teploty a ideálne by mali byť skladované v rozmedzí teplôt od 5 do 12 °C.
V horúcom lete im môže uškodiť aj transport z obchodu do vašej chladničky, ak je dlhší ako pár minút. Ideálne je preto použiť chladiacu tašku.
