Dátum publikovania:
Ako sa robí pesto z medvedieho cesnaku

Foto: shutterstock.com

Ako sa robí pesto z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak je skrátka láska. Využiť ho môžeme rozmanitým spôsobom do rôznych receptov. Z medvedieho cesnaku sa dá napríklad celkom jednoducho pripraviť aj jednoduché pesto. 

Ingrediencie:

100 g medvedieho cesnaku
50 g parmezánu
50 g píniových orieškov (alebo vlašských orechov)
100 ml olivového oleja
šťava z polovice citróna
soľ a čierne korenie podľa chuti

pesto z medvedieho cesnaku

Foto: shutterstock.com

Postup:

Príprava surovín: Umyte medvedí cesnak a nechajte ho odkvapkať. Môžete ho jemne osušiť papierovou utierkou.
Mixovanie: V mixéri alebo kuchynskom robote zmixujte medvedí cesnak, píniové oriešky a parmezán.
Pridanie oleja: Počas mixovania pomaly pridávajte olivový olej, aby sa všetko pekne spojilo do hladkej konzistencie.
Dochutenie: Pridajte šťavu z citróna, soľ a čierne korenie podľa chuti. Môžete pridať aj viac oleja, ak je pesto príliš husté.

Pesto môžete skladovať v chladničke v uzavretej nádobe až týždeň. Na povrch môžete pridať trochu olivového oleja, aby pesto ostalo čerstvé.

|

Pesto z medvedieho cesnaku môžete použiť ako základ na pizzu, cestoviny alebo ako nátierku na chlieb.

Ak sa rozhodnete napríklad pre pizzu so základom z medvedieho cesnaku, nech sa páči najchutnejšie variácie:

Mozzarella a paradajky: Klasická kombinácia mozzarelly a čerstvých paradajok alebo cherry paradajok je vždy skvelou voľbou.
Špenát a ricotta: Čerstvý špenát a ricotta pridajú jemnosť a ľahkosť.
Kuracie mäso: Na tenko nakrájané alebo na kocky nakrájané kuracie prsia predtým opečené na panvici.
Šampiňóny: Čerstvé šampiňóny nakrájané na tenké plátky dodajú zemitú chuť.
Cuketa: Nakrájaná na tenké plátky pridá chrumkavosť a jemnú chuť.
Červená cibuľa: Na tenko nakrájaná červená cibuľa pridá sladkosť a jemnú krehkosť.
Prosciutto alebo šunka: Pridajte tenké plátky prosciutta alebo šunky pre extra chuť a textúru.
Olivy: Čierne alebo zelené olivy dodajú pikantnú chuť.
Čerstvé bylinky: Na záver môžete pizzu posypať čerstvými bylinkami, ako je bazalka alebo rukola.

pizza s medvedím cesnakom

Foto: shutterstock.com

Andrea Bercik

Andrea Bercik

redaktor

0907399395

andrea@lemur.sk

Andrea Bercik pôsobila 12 rokov ako redaktorka v regionálnom denníku Korzár, aktuálne pracuje na pozícii Senior Copywriter v komunikačnej a marketingovej agentúre LEMUR, je šéfredaktorkou magazínu East Mag a zároveň CEO vo Vydavateľstve Maxim. Je autorkou troch kníh a zbožňuje prácu s textom v akejkoľvek podobe.