Dátum publikovania:
Ako sa pripravuje kuskus

Foto: shutterstock.com

Ako sa pripravuje kuskus

Príprava kuskusu je jednoduchá a rýchla a zvládne ju naozaj aj úplný začiatočník. 

Potrebujeme:

1 šálku kuskusu
1 šálku vody alebo zeleninového vývaru
1 polievkovú lyžicu olivového oleja alebo masla
soľ podľa chuti

Postup:

Zohriatie tekutiny: V hrnci zohrejte vodu alebo vývar do varu. Pridajte soľ podľa chuti.
Príprava kuskusu: Do vriacej tekutiny pridajte olivový olej alebo maslo a potom kuskus. Dobre premiešajte.
Nechajte nasiaknuť: Hrniec zakryte pokrievkou a odstavte z ohňa. Nechajte kuskus stáť 5-10 minút, aby absorboval tekutinu.
Rozmiešanie: Po uplynutí času kuskus jemne rozmiešajte vidličkou, aby sa oddelili jednotlivé zrnká.

kuskus

Foto: shutterstock.com

Tipy:

Ak chcete pridať viac chuti, môžete do vody alebo vývaru pridať koreniny, napríklad kurkumu, kari alebo mletý zázvor.

Pre oživenie môžete pridať nasekanú zeleninu, sušené ovocie alebo orechy, pokojne aj rozmanité bylinky ako petržlen, koriander alebo mätu.

Takto pripravený kuskus môžete podávať ako prílohu k mäsu, zelenine alebo ho použiť ako základ pre šalát. Dobrú chuť!

Čo sa nám môže pokaziť?

Príprava kuskusu je dosť jednoduchá, ale aj tak sa môžu vyskytnúť niektoré problémy. Tu je niekoľko tipov, ako sa vyhnúť najčastejším chybám:

Kuskus je príliš mäkký alebo kašovitý:
Príčina: Príliš veľa vody alebo vývaru.
Riešenie: Použite vždy rovnaký pomer vody a kuskusu (1:1).

Ak sa vám zdá, že je kuskus príliš mäkký, nabudúce uberte množstvo tekutiny.

Kuskus je tvrdý alebo nedovarený:
Príčina: Nedostatočné množstvo vody alebo príliš krátky čas na nasiaknutie.
Riešenie: Uistite sa, že používate dostatočné množstvo tekutiny a nechajte kuskus dostatočne dlho stáť (5-10 minút).

Kuskus je zlepený:
Príčina: Nedošlo k premieseniu vidličkou po nasiaknutí.
Riešenie: Po odstátí kuskus jemne premiešajte vidličkou, aby sa zrnká oddelili.

Chuť je nevýrazná:
Príčina: Nedostatok soli alebo ochucovadiel.
Riešenie: Pridajte soľ do vody alebo vývaru pri varení. Môžete tiež pridať rôzne koreniny (napríklad kurkumu, kari, zázvor) alebo bylinky podľa chuti.

|

Niekoľko možností s čím kuskus kombinovať

Kuskus je veľmi univerzálna surovina, ktorá sa dá kombinovať s rôznymi druhmi jedál. Tu sú niektoré nápady, s čím je kuskus najlepší:

1. Zeleninový kuskus:

Zeleninový šalát: Kombinujte kuskus s pečenou alebo grilovanou zeleninou ako cuketa, paprika, baklažán, cibuľa a paradajky. Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, čerstvé bylinky (napríklad petržlen alebo koriander) a feta syr.
Mediteránsky štýl: Pridajte olivy, sušené paradajky, kapary a bylinky ako oregano alebo bazalka.

2. Kuskus s mäsom:

Kuracie: Kuskus je skvelý ako príloha ku kuracím prsiam, ktoré môžete pripraviť na grile alebo na panvici. Pridajte citrónovú šťavu a bylinky.
Jahňacie: Kuskus je tradične podávaný s jahňacím mäsom v severoafrických jedlách. Môžete pridať aj cícer a mandle pre extra chuť.

3. Kuskus s morskými plodmi:

Krevety: Kuskus s grilovanými alebo smaženými krevetami, citrónovou šťavou, čerstvými bylinkami a trochou cesnaku je vynikajúci.
Ryby: Podávajte kuskus s grilovanými alebo pečenými rybami, napríklad lososom alebo treskou, s citrónovým maslom a zeleninou.

4. Vegetariánske a vegánske varianty:

Cícer: Kuskus s cícerom, sušenými paradajkami, bylinkami a olivovým olejom je výborná vegetariánska možnosť.
Tofu: Opečené tofu s rôznymi druhmi zeleniny a kuskusom je skvelá vegánska voľba.

kuskus

Foto: shutterstock.com

5. Sladké varianty:

Ovocný kuskus: Pridajte do kuskusu sušené ovocie (napríklad hrozienka, marhule alebo datle), med a škoricu. Môžete tiež pridať orechy ako mandle alebo pistácie.

6. Prílohy a omáčky:

Tzatziki: Kuskus je výborný s gréckym tzatziki dipom.
Hummus: Kuskus podávajte s hummusom, čerstvou zeleninou a pita chlebom.

Kuskus sa dá pripraviť na mnoho rôznych spôsobov, takže môžete pokojne experimentovať a pridať ingrediencie podľa vlastného vkusu.

|
Andrea Bercik

Andrea Bercik

redaktor

0907399395

[email protected]

Andrea Bercik pôsobila 12 rokov ako redaktorka v regionálnom denníku Korzár, aktuálne pracuje na pozícii Senior Copywriter v komunikačnej a marketingovej agentúre LEMUR, je šéfredaktorkou magazínu East Mag a zároveň CEO vo Vydavateľstve Maxim. Je autorkou troch kníh a zbožňuje prácu s textom v akejkoľvek podobe.