Ako sa pripravuje bulgur
Bulgur ešte v našich končinách nie je až tak udomácnený, no ak mu dáte šancu, určite si ho zamilujete. Aj preto, že sa pripravuje veľmi jednoducho, je skvelý do šalátov, ako príloha k mäsu alebo ako základ pre rôzne jedlá.
Prepláchnutie bulguru: Najprv prepláchnite bulgur pod studenou vodou, aby ste ho očistili.
Varenie:
Klasický spôsob: Na 1 šálku bulguru použite 2 šálky vody. Vodu priveďte do varu, pridajte bulgur a znížte teplotu. Varte ho asi 10-15 minút, alebo kým sa všetka voda nevsaje a bulgur nezmäkne.
Alternatívny spôsob: Pre 1 šálku bulguru použite 1,5 šálky vriacej vody. Bulgur a vriacu vodu zmiešajte v hrnci alebo miske, prikryte a nechajte stáť 20-30 minút, kým bulgur nevsaje všetku vodu a nezmäkne. Potom ho premiešajte vidličkou.
Po uvarení môžete bulgur dochutiť soľou, olivovým olejom, citrónovou šťavou, čerstvými bylinkami alebo inými obľúbenými koreninami.
S čím a ako ho vlastne môžeme konzumovať?
Bulgur je veľmi univerzálna surovina, ktorú môžete použiť v rôznych jedlách. Tu je niekoľko tipov:
Tabbouleh: Tradičný blízkovýchodný šalát, ktorý sa pripravuje z bulguru, paradajok, petržlenu, mäty, cibule, olivového oleja, citrónovej šťavy a soli. Je osviežujúci a skvelý ako príloha alebo ľahký obed.
Plnené papriky: Bulgur môžete použiť ako náplň do paprík spolu s mletým mäsom, zeleninou, bylinkami a korením. Je to výborné a sýte jedlo.
Bulgurový pilaf: Pripravte bulgur podobne ako ryžový pilaf, pridajte do neho zeleninu (mrkvu, hrášok, cibuľu), koreniny (napríklad kurkumu, rascu) a môžete pridať aj oriešky (mandle, píniové oriešky) pre chrumkavosť.
Bulgur s pečenou zeleninou: Pečená zelenina ako baklažán, cuketa, paprika a paradajky sa skvelo hodí k bulguru. Môžete pridať feta syr a bylinky ako tymián alebo bazalka.
Bulgur ako príloha: Môže nahradiť ryžu alebo zemiaky v rôznych jedlách.
Skvelo sa hodí k pečenému mäsu, rybám alebo grilovanej zelenine.
Bulgur s hummusom: Skvelá kombinácia s hummusom, grilovaným kuracím mäsom a čerstvou zeleninou. Môžete to podávať ako šalát alebo wrap.
Polievky: Pridajte bulgur do zeleninovej alebo kuracej polievky na zahustenie a zvýšenie nutričnej hodnoty.