Dátum publikovania:
Ako sa pripravuje bulgur

Foto: shutterstock.com

Ako sa pripravuje bulgur

Bulgur ešte v našich končinách nie je až tak udomácnený, no ak mu dáte šancu, určite si ho zamilujete. Aj preto, že sa pripravuje veľmi jednoducho, je skvelý do šalátov, ako príloha k mäsu alebo ako základ pre rôzne jedlá.

Prepláchnutie bulguru: Najprv prepláchnite bulgur pod studenou vodou, aby ste ho očistili.
Varenie:
Klasický spôsob: Na 1 šálku bulguru použite 2 šálky vody. Vodu priveďte do varu, pridajte bulgur a znížte teplotu. Varte ho asi 10-15 minút, alebo kým sa všetka voda nevsaje a bulgur nezmäkne.
Alternatívny spôsob: Pre 1 šálku bulguru použite 1,5 šálky vriacej vody. Bulgur a vriacu vodu zmiešajte v hrnci alebo miske, prikryte a nechajte stáť 20-30 minút, kým bulgur nevsaje všetku vodu a nezmäkne. Potom ho premiešajte vidličkou.

Po uvarení môžete bulgur dochutiť soľou, olivovým olejom, citrónovou šťavou, čerstvými bylinkami alebo inými obľúbenými koreninami.

|

S čím a ako ho vlastne môžeme konzumovať?

Bulgur je veľmi univerzálna surovina, ktorú môžete použiť v rôznych jedlách. Tu je niekoľko tipov:

Tabbouleh: Tradičný blízkovýchodný šalát, ktorý sa pripravuje z bulguru, paradajok, petržlenu, mäty, cibule, olivového oleja, citrónovej šťavy a soli. Je osviežujúci a skvelý ako príloha alebo ľahký obed.

Tabbouleh

Foto: shutterstock.com

Plnené papriky: Bulgur môžete použiť ako náplň do paprík spolu s mletým mäsom, zeleninou, bylinkami a korením. Je to výborné a sýte jedlo.
Bulgurový pilaf: Pripravte bulgur podobne ako ryžový pilaf, pridajte do neho zeleninu (mrkvu, hrášok, cibuľu), koreniny (napríklad kurkumu, rascu) a môžete pridať aj oriešky (mandle, píniové oriešky) pre chrumkavosť.
Bulgur s pečenou zeleninou: Pečená zelenina ako baklažán, cuketa, paprika a paradajky sa skvelo hodí k bulguru. Môžete pridať feta syr a bylinky ako tymián alebo bazalka.
Bulgur ako príloha: Môže nahradiť ryžu alebo zemiaky v rôznych jedlách.

bulgur s mäsom

Foto: shutterstock.com

Skvelo sa hodí k pečenému mäsu, rybám alebo grilovanej zelenine.

Bulgur s hummusom: Skvelá kombinácia s hummusom, grilovaným kuracím mäsom a čerstvou zeleninou. Môžete to podávať ako šalát alebo wrap.
Polievky: Pridajte bulgur do zeleninovej alebo kuracej polievky na zahustenie a zvýšenie nutričnej hodnoty.

|
Andrea Bercik

Andrea Bercik

redaktor

0907399395

andrea@lemur.sk

Andrea Bercik pôsobila 12 rokov ako redaktorka v regionálnom denníku Korzár, aktuálne pracuje na pozícii Senior Copywriter v komunikačnej a marketingovej agentúre LEMUR, je šéfredaktorkou magazínu East Mag a zároveň CEO vo Vydavateľstve Maxim. Je autorkou troch kníh a zbožňuje prácu s textom v akejkoľvek podobe.