Dátum publikovania:
Ako dlho sa varí kukurica

Ako variť kukuricu? Foto: Shutterstock

Dĺžka varenia kukurice závisí od jej zrelosti, ale aj od toho, akú mäkkú kukuricu máte radi.

Čerstvá, mladá kukurica je obvykle veľmi šťavnatá a mäkká. Stačí ju variť približne 5 – 7 minút od začiatku vrenia vody.

Ak je kukurica úplne zrelá, môže na zmäknutie potrebovať trochu dlhšie varenie, zhruba 10 – 20 minút od začiatku vrenia vody.

Je však dôležité, že príliš dlhé varenie kukurice môže spôsobiť, že zrná budú tvrdé a stratia svoju šťavnatosť. Preto je dobré kukuricu v pravidelných intervaloch skúšať, napríklad pichnutím vidličkou, aby ste zistili, či už dosiahla požadovanú úroveň mäkkosti.

Podrobný postup na varenie kukurice

  1. Ak máte kukuričné klasy so zelenými listami, odstráňte listy a vlákna a kukuricu umyte.
  2. Naplňte veľký hrniec vodou tak, aby boli celé klasy ponorené. Navrch môžeme poukladať šúpolie (listy z kukuričného klasu), čo zvýrazní chuť.
  3. Nechajte vodu zovrieť a následne varte 5 – 15 minút podľa zrelosti kukurice. Čerstvej, mladej kukurici stačí 5 – 7 minút, ak je kukurica úplne zrelá, bude potrebovať približne 10 – 20 minút.
  4. Priebežne kontrolujte, či je kukurica hotová, pichnutím do zrnka vidličkou vám prezradí, či je už kukurica mäkká.
  5. Vyberte kukuricu pomocou klieští a nechajte ju na chvíľu vychladnúť. Kukuricu môžete podávať s rôznymi dochucovadlami ako maslo, soľ, korenie, alebo bylinky podľa vášho výberu.

Podobne to odporúčajú aj na portáli zenyvmeste.sk.

Kukuricu môžeme piecť v rúre

Kukuricu môžete veľmi jednoducho upiecť aj v rúre.

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Ak máte kukuričné klasy so zelenými listami, odstráňte listy a vlákna. Kukuricu umyte a osušte.
  3. Klasy potrite maslom alebo olivovým olejom. Potom ich osoľte a okoreňte podľa vašej chuti.
  4. Každý kukuričný klas zabaľte samostatne do alobalu, tak, aby bol dobre zakrytý.
  5. Kukuričné klasy rozložte na plech a pečte v rúre asi 25 – 30 minút. V strede pečenia ich otočte.
  6. Po uplynutí času pečenia vyberte kukuricu z rúry (buďte opatrní, alobal bude horúci) a rozbaľte jeden klas, aby ste skontrolovali, či je upečený. Kukurica by mala byť mäkká a šťavnatá.

Kukurica pečená v rúre môže mať oproti varenej kukurici výraznejšiu a trochu karamelizovanú chuť.

Grilovaná kukurica

Grilovaná kukurica. Foto: Shutterstock

Tip na leto – grilovaná kukurica

Grilovanie kukurice je skvelý spôsob, ako docieliť úžasnú chuť s trochou dymovej arómy.

  1. Ak sú kukuričné klásky s listami, odstráňte vonkajšie listy a nechajte len pár vnútorných listov, ktoré klasy čiastočne zakrývajú. Odstráňte aj vlákna. Ak preferujete grilovať kukuricu bez listov, jednoducho ich všetky odstráňte.
  2. Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu.
  3. Ak ste nechali na klasoch pár listov, asi na 10 minút ich pred grilovaním namočte vo vode. Zabránite tak spáleniu listov.
  4. Ak grilujete kukuricu bez listov, môžete klasy jemne potrieť maslom alebo olivovým olejom a osoliť či okoreniť podľa chuti.
  5. Kukuricu položte priamo na gril.
  6. Kukuricu počas grilovania pravidelne otáčajte, aby sa rovnomerne opekala a nezhorela. Celkový čas grilovania by mal byť približne 15 – 20 minút, v závislosti od teploty grilu.
  7. Ak ste kukuricu potreli maslom alebo olejom, môžete ju ešte počas grilovania niekoľkokrát potrieť, aby bola šťavnatejšia.
  8. Kukurica by mala mať na konci grilovania zlatohnedé alebo miestami mierne opečené časti. Zrná by mali byť mäkké a šťavnaté.
  9. Kukuricu podávajte horúcu, prípadne ju ešte potrite maslom a posypte soľou alebo inými koreninami.
Výber dobrej kukurice

Výber dobrej kukurice. Foto: Shutterstock

Ako vybrať dobrú kukuricu na varenie alebo pečenie

Pri výbere kukurice potrebujeme rozpoznať jej čerstvosť a kvalitu. Ako na to?

Listy

Čerstvé kukuričné klasy majú zelené, vlhké listy. Ak sú listy suché, hnedé alebo zvädnuté, kukurica môže byť stará. Listy by mali byť pevné a pružné, nie suché a krehké.

Klas

Kukuričný klas by mal byť pevný a robustný. Špička klasu by mala byť plná zrniek až do konca. Ak je špička prázdna alebo zrná nevyzerajú plne vyvinuté, kukurica možno nedozrela správne.

Vlákna

Vlákna by mali byť vlhké a jemné. Ak sú suché a tvrdé, je to znak, že kukurica nie je úplne čerstvá.

Zrná

Jemne stlačte zrno nechtom alebo prstom. Ak z neho vyjde šťavnatá tekutina, znamená to, že kukurica je čerstvá a šťavnatá. Ak je zrno tvrdé alebo sa pri stlačení nedeformuje, kukurica môže byť stará alebo presušená.

Vôňa

Čerstvá kukurica by mala mať jemnú, sladkú vôňu. Ak cítite kvasenie, plesne alebo iné nepríjemné pachy, kukurica už nemusí byť dobrá na konzumáciu.

Želáme dobrú chuť! 🙂

Jana Beerová

Jana Beerová

redaktorka FAQ.sk

https://lemur.sk

0903 675 627

jana@lemur.sk

Majiteľka komunikačnej agentúry LEMUR, viac ako 20 rokov pôsobí v oblasti médií, marketingu a PR.