Dátum publikovania:
Ako vyrábať palacinky

Foto: shutterstock.com

Ako upiecť skvelé palacinky

V súčasnosti patria palacinky k veľmi populárnym pokrmom nielen na raňajky, obed či večeru, ale aj ako lahôdka na brunch. Sú rôznorodé a môžete ich prispôsobiť podľa svojich chutí , a to pridaním rôznych príloh a náplní. Hoci stále vedú sladké varianty, slané príchute vedia byť rovnako originálne. 

Aká je história palaciniek?

Ide o jeden z najstarších pokrmov na svete, ktorého korene nachádzame až v starovekom Grécku a Ríme.

História tejto lahôdky siaha až do dávnej minulosti. Gréci ich volali „tagenites,“ a Rimania „placenta.“ Zvyčajne ich pripravovali z múky, mlieka, vajec a medu.

Počas stredoveku sa palacinky stali obľúbeným pokrmom v Európe. Boli často pripravované s rôznymi prílohami, vrátane rôznych druhov ovocia a orechov, a popularite sa tešili na trhoch a festivaloch. V dnešnej dobe sú obľúbené takmer všade. V Amerike ich poznáme pod názvom „pancakes“ a bývajú podávané s javorovým sirupom. Vo Francúzsku sú obľúbené „crêpes,“ ktoré sú tenšie a väčšie, zatiaľ čo v Rusku sa podávajú „blini,“ ktoré môžu byť naplnené rôznymi náplňami. Pôvod slova pochádza z latinského slova placenta, ktoré znamená aj plochý koláč.

deti jedia palacinky

Foto: shutterstock.com

Čo vlastne na palacinky potrebujeme?

Tradičné palacinky zvládne naozaj pripraviť každý. Stačí len zachovať správnu receptúru a postup. Potrebujeme: 1 šálku hladkej múky, 2 polievkové lyžice cukru, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1 veľké vajce, 1 šálku mlieka, 2 polievkové lyžice rozpusteného masla alebo rastlinného oleja

Ako pripraviť lahodné palacinky?

Chce to zachovať presný postup a potom sa vám nemôže stať, že sa vám palacinky nepodaria.

pečenie palaciniek

Foto: shutterstock.com

V miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Toto je suchá zmes.
V druhej miske rozšľahajte vajíčko. Pridajte mlieko a rozpustené maslo (alebo olej) a dôkladne premiešajte.
Pomaly pridajte suchú zmes do mokrej zložky a miešajte, až kým nevznikne hladké cesto. Dávajte pozor, aby ste nepremiešali príliš dlho – palacinky by potom boli tvrdé.
Rozohrejte panvicu na strednom ohni a jemne ju potrite maslom alebo olejom, aby sa palacinky neprilepili. Ak používate nelepivú panvicu, nemusíte používať toľko tuku.
Nalejte malé množstvo cesta na rozohriatu panvicu. Rozotrite cesto po celej ploche panvice do tenkého kruhu.
Pečte palacinky asi 2-3 minúty, kým na vrchole nezačnú vznikať bubliny a okraje sa nezačnú vlniť.
Opatrne otočte palacinky na druhú stranu a pečte ešte 1-2 minúty, kým nebudú pekne zlaté.
Opakujte tento postup s ďalšími dávkami cesta, pričom môžete panvicu potrieť vždy ďalším tukom, keď je to potrebné.

|

S čím palacinky servírovať?

Hotové palacinky podávame teplé s obľúbenými prílohami, ako sú javorový sirup, džem alebo marmeláda, čokoláda, nutela, ovocie, tvaroh alebo šľahačka. Mimoriadne obľúbené sú aj orechy ako napríklad mandle, lieskovce alebo vlašské orechy. Dajú sa pridať do cesta alebo použiť ako plnka. Skvelý je tiež ricotta vďaka svojej krémovej a menej sladkej konzistencii. Ideálne je zmiešať ju s cukrom a vanilkovým extraktom pre sladšiu chuť.

Aké sú najobľúbenejšie slané variácie?

Palacinky na slano nemá rád každý, no ak im raz prídete na chuť, stanú sa neoddeliteľnou súčasťou vášho jedálnička.

slané palacinky

Foto: shutterstock.com

Na raňajky sú priam stvorené, či už si ich doprajete so šunkou, syrom, špenátom, prepečenou slaninkou, hubami alebo paradajkami. Jedna z populárnych verzií je Crepe Monsieur, ktorá obsahuje šunku a syr, prípadne aj Crepe Florentine so špenátom a syrom.

Ruské Blini sú zvyčajne plnené kyslou smotanou, lososom, kaviárom, kyslými uhorkami a inými prísadami. Sú obľúbeným pokrmom na ruských oslavách a špeciálnych príležitostiach.

Japonskou verziou sú Okonomiyaki. Obsahujú vaječné cesto a prísady, ako je kále, krevety, hovädzia šunka alebo morské plody. Sú zvyčajne podávané s okonomiyaki omáčkou a majonézou.

Slané palacinky Galettes pochádzajú z Bretónska vo Francúzsku a sú vyrobené z hladkej múky, vody a soli. Plnia sa rôznymi prísadami, ako je slanina, vajcia, syr a zelenina.

Tradičné južné indické jedlo Dosa sa podobá na palacinky, ale je vyrobené z ryže a červenej šošovice. Plnia sa zvyčajne zemiakmi, hráškom a rôznymi koreninami.

Arepa je zase tradičná kolumbijská a venezuelská palacinka vyrobená z kukuričnej múky. Môžu byť plnené rôznymi vecami, vrátane syra, hovädzej šunky, čiernych fazúľ alebo guacamole.

Pannenkoeken sú zase holandské slané palacinky, ktoré sú väčšie a hrubšie ako typické palacinky. Plnia sa rôznymi spôsobmi, vrátane slaniny, syra, slaných rybiek a zeleniny.

Savory dosa je južná indická verzia slanej dosy, ktorá sa často podáva s zemiakmi a hriankami, ale môže byť plnená aj inými prísadami.

Najčastejšie chyby pri príprave palaciniek

Aby ste si boli istí, že sa vám palacinky určite vydaria, vyvarujte sa nasledujúcich chýb.

Prílišné miešanie cesta: Prepracované cesto môže spôsobiť tvrdé a gumovité palacinky. Miešajte iba toľko, aby sa všetky zložky spojili. Malé hrudky v ceste sú v poriadku.

Málo rozohriatá panvica: Ak nie je panvica dostatočne horúca, palacinky sa budú lepiť a bude ťažšie dosiahnuť rovnomernú zlatohnedú farbu

Nedostatočné potretie panvice olejom: Bez dostatočného potretia panvice sa môžu palacinky prilepiť a rozpadnúť sa počas otáčania. Použite trochu masla či oleja.

Príliš veľký oheň: Môže spôsobiť, že palacinky sa rýchlo prepečú a vnútri zostanú surové. Mierne ohrievaná panvica je najlepšia pre rovnomerné pečenie.

Riedke alebo príliš husté cesto: Nesprávne zmes cesta môže ovplyvniť konzistenciu palacinky. Príliš husté cesto môže viesť k ťažkým palacinkám, zatiaľ čo pririedke cesto môže byť náročné otočiť. Prispôsobte množstvo tekutiny podľa potreby.

Nesprávny čas otočenia palacinky: Ak začneme palacinku otáčať príliš skoro, môže sa rozpadnúť.

Použitie príliš mokrých náplní: Ak plníte palacinky veľmi mokrými prísadami, môžu sa prepojiť a palacinky sa môžu rozmočiť. Pred pridaním náplne osušte alebo odsajte nadbytočnú vlhkosť.

Použitie nesprávnych nástrojov na otočenie palacinky: Pri otáčaní použite širokú a hladkú špachtľu či obracačku, aby ste palacinku nepoškodili.

|

 

Andrea Bercik

Andrea Bercik

redaktor

0907399395

andrea@lemur.sk

Andrea Bercik pôsobila 12 rokov ako redaktorka v regionálnom denníku Korzár, aktuálne pracuje na pozícii Senior Copywriter v komunikačnej a marketingovej agentúre LEMUR, je šéfredaktorkou magazínu East Mag a zároveň CEO vo Vydavateľstve Maxim. Je autorkou troch kníh a zbožňuje prácu s textom v akejkoľvek podobe.