
Foto: shutterstock.com
Ako neutralizovať cesnak
Cesnak je populárna ingrediencia, ktorá dodáva jedlám výraznú chuť a arómu. Niekedy sa však môže stať, že jeho vôňa alebo chuť sú príliš intenzívne. Existuje však niekoľko spôsobov, ako ho neutralizovať. Tu je niekoľko z nich.
Cesnak je jednou z najpoužívanejších ingrediencií v kuchyni po celom svete.
Neutralizácia cesnaku v ústach
Neutralizovať a postupne odstrániť cesnakový zápach z úst vám pomôže pitie vybraných nápojov, ako je mlieko alebo mätový čaj. Rovnako je účinné aj žuvanie petržlenu a mätových lístkov, a konzumácia jabĺk. K sviežemu dychu bez intenzívneho zápachu prispeje aj umytie zubou mätovou zubnou pastou.

Neutralizácia cesnaku na rukách
Po krájaní a príprave cesnaku môže jeho intenzívna vôňa na vašich rukách zostať. Zbaviť sa zápachu môžete trením rúk o nerezový predmet, ako je lyžica alebo umývadlo, či umytím rúk v citrónovej šťave. Pomôcť vám môžu aj prírodné čistiace prostriedky, ako je pasta vyrobená z jedlej sódy a vody alebo olivový olej.
Foto: shutterstock.com
Ak cesnak použijeme v nadmernom množstve, môže jeho chuť a vôňa prekryť ostatné ingrediencie.
Neutralizácia cesnaku v jedle
Mliečne výrobky, ako je mlieko, jogurt alebo smotana, dokážu chuť cesnaku efektívne zjemniť. Pridajte ich do jedla, prípadne vyskúšajte chuť neutralizovať pár kvapkami citrónovej šťavy či jablčného octu.
Na vyváženie chutí môžete pridať aj malé množstvo sladkých prísad, ako je cukor a med, alebo jedlo dochutiť bylinkami v podobe petržlenu, koriandru, kardamonu a klinčekov. Výber doplnkových ingrediencií je len na vás, záleží od typu jedla a vhodnosti danej prísady na neutralizáciu cesnakovej chuti. Niekedy pomôže aj uvarený zemiak, kúsok chleba či strúhanky.
Foto: shutterstock.com
Cesnak je skvelým prídavkom do mnohých jedál, ale jeho intenzívna chuť a vôňa môžu byť niekedy problémom. Vďaka vyššie uvedeným tipom môžete účinne neutralizovať jeho chuť aj vôňu a vychutnať si jeho zdraviu prospešné benefity bez nepríjemných vedľajších účinkov.