Prečo sa do soli pridáva jód
Určite ste si všimli, že si v obchodoch zvyčajne kupujeme jodidovanú soľ. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, prečo sa vlastne do soli pridáva jód?
V podstate to nie je žiadna záhada. Jód sa pridáva do soli, preto, lebo bežná populácia ho má v organizme nedostatok. Vďaka takémuto šikovnému pridaniu do každodenne využívanej potraviny sa môžeme jednoducho vyhnúť závažnejším zdravotným problémom.
Nedostatok jódu totiž môže spôsobiť poruchy štítnej žľazy, ako je:
Struma (zväčšenie štítnej žľazy): Keď má telo nedostatok jódu, štítna žľaza sa zväčší, aby sa snažila produkovať viac hormónov.
Hypotyreóza: Znížená funkcia štítnej žľazy môže viesť k únave, priberaniu na váhe a ďalším zdravotným problémom.
Poruchy vývoja mozgu u detí: U tehotných žien môže nedostatok jódu spôsobiť poškodenie mozgového vývoja plodu, čo môže viesť k mentálnym poruchám a nižšiemu IQ.
Vďaka jodizácii soli sa podarilo vo viacerých krajinách výrazne znížiť výskyt porúch spojených s nedostatkom jódu.
Jód je pre ľudský organizmus nevyhnutný stopový prvok a hrá kľúčovú úlohu pri viacerých telesných funkciách. Tu sú hlavné oblasti, v ktorých je jód prospešný za
správnu funkciu štítnej žľazy – konkrétne tyroxínu (T4) a trijódtyronínu (T3). Tieto hormóny regulujú metabolizmus a sú zodpovedné za:
1. Reguláciu metabolizmu – ovplyvňujú, ako rýchlo telo spaľuje kalórie a premieňa potravu na energiu.
2. Rast a vývoj – sú nevyhnutné pre správny rast detí a vývoj kostí, svalov a orgánov, ako aj za správny vývoj mozgu plodu.
3. Energiu a vitalitu
4. Zdravie nervového systému – nedostatok jódu môže viesť k poruchám koncentrácie, pamäti a duševným problémom.
5. Podporu kognitívnych funkcií
6. Udržanie zdravej kože, vlasov a nechtov
7. Reprodukčné zdravie
8. Imunitný systém
Pozor! Dôležité je konzumovať primerané množstvo jódu, pretože nadmerný príjem môže tiež spôsobiť zdravotné problémy, ako sú poruchy funkcie štítnej žľazy.
Odporúčaná denná dávka jódu:
Dospelí: približne 150 µg (mikrogramov) denne
Tehotné a dojčiace ženy: približne 220 – 250 µg denne
Ktoré potraviny ešte prirodzene obsahujú jód?
1. Morské plody a ryby
Treska
Tuniak
Losos
Makrela
Sardinky
Krevety a mušle
2. Riasy
Morské riasy (napríklad kombu, wakame, nori)
Niektoré morské riasy obsahujú veľmi vysoké množstvo jódu. Treba ich však konzumovať s mierou, aby nedošlo k nadmernému príjmu jódu.
3. Mliečne výrobky
Mlieko
Jogurty
Syry (napríklad cottage cheese)
4. Vajcia
Vaječné žĺtky obsahujú jód, ktorý pochádza z krmiva pre sliepky.
5. Ovocie a zelenina
Zemiaky so šupkou
Strukoviny (napríklad fazuľa)
Brusnice