Dátum publikovania:
Prečo sa do soli pridáva jód

Foto: shutterstock.com

Prečo sa do soli pridáva jód

Určite ste si všimli, že si v obchodoch zvyčajne kupujeme jodidovanú soľ. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, prečo sa vlastne do soli pridáva jód?

V podstate to nie je žiadna záhada. Jód sa pridáva do soli, preto, lebo bežná populácia ho má v organizme nedostatok. Vďaka takémuto šikovnému pridaniu do každodenne využívanej potraviny sa môžeme jednoducho vyhnúť závažnejším zdravotným problémom.

Nedostatok jódu totiž môže spôsobiť poruchy štítnej žľazy, ako je:

Struma (zväčšenie štítnej žľazy): Keď má telo nedostatok jódu, štítna žľaza sa zväčší, aby sa snažila produkovať viac hormónov.
Hypotyreóza: Znížená funkcia štítnej žľazy môže viesť k únave, priberaniu na váhe a ďalším zdravotným problémom.
Poruchy vývoja mozgu u detí: U tehotných žien môže nedostatok jódu spôsobiť poškodenie mozgového vývoja plodu, čo môže viesť k mentálnym poruchám a nižšiemu IQ.

Vďaka jodizácii soli sa podarilo vo viacerých krajinách výrazne znížiť výskyt porúch spojených s nedostatkom jódu.

Jód je pre ľudský organizmus nevyhnutný stopový prvok a hrá kľúčovú úlohu pri viacerých telesných funkciách. Tu sú hlavné oblasti, v ktorých je jód prospešný za

správnu funkciu štítnej žľazy – konkrétne tyroxínu (T4) a trijódtyronínu (T3). Tieto hormóny regulujú metabolizmus a sú zodpovedné za:

1. Reguláciu metabolizmu – ovplyvňujú, ako rýchlo telo spaľuje kalórie a premieňa potravu na energiu.

2. Rast a vývoj – sú nevyhnutné pre správny rast detí a vývoj kostí, svalov a orgánov, ako aj za správny vývoj mozgu plodu.

3. Energiu a vitalitu

4. Zdravie nervového systému – nedostatok jódu môže viesť k poruchám koncentrácie, pamäti a duševným problémom.

5. Podporu kognitívnych funkcií

6. Udržanie zdravej kože, vlasov a nechtov

7. Reprodukčné zdravie

8. Imunitný systém

Pozor! Dôležité je konzumovať primerané množstvo jódu, pretože nadmerný príjem môže tiež spôsobiť zdravotné problémy, ako sú poruchy funkcie štítnej žľazy.

jód v potravinách

Foto: shutterstock.com

Odporúčaná denná dávka jódu:

Dospelí: približne 150 µg (mikrogramov) denne
Tehotné a dojčiace ženy: približne 220 – 250 µg denne

Ktoré potraviny ešte prirodzene obsahujú jód?

1. Morské plody a ryby
Treska
Tuniak
Losos
Makrela
Sardinky
Krevety a mušle

2. Riasy
Morské riasy (napríklad kombu, wakame, nori)
Niektoré morské riasy obsahujú veľmi vysoké množstvo jódu. Treba ich však konzumovať s mierou, aby nedošlo k nadmernému príjmu jódu.

3. Mliečne výrobky
Mlieko
Jogurty
Syry (napríklad cottage cheese)

4. Vajcia
Vaječné žĺtky obsahujú jód, ktorý pochádza z krmiva pre sliepky.

5. Ovocie a zelenina
Zemiaky so šupkou
Strukoviny (napríklad fazuľa)
Brusnice

 

|
Andrea Bercik

Andrea Bercik

redaktor

0907399395

[email protected]

Andrea Bercik pôsobila 12 rokov ako redaktorka v regionálnom denníku Korzár, aktuálne pracuje na pozícii Senior Copywriter v komunikačnej a marketingovej agentúre LEMUR, je šéfredaktorkou magazínu East Mag a zároveň CEO vo Vydavateľstve Maxim. Je autorkou troch kníh a zbožňuje prácu s textom v akejkoľvek podobe.