
Foto: shutterstock.com
Prečo sa do soli pridáva jód
Určite ste si všimli, že si v obchodoch zvyčajne kupujeme jodidovanú soľ. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, prečo sa vlastne do soli pridáva jód?
V podstate to nie je žiadna záhada. Jód sa pridáva do soli, preto, lebo bežná populácia ho má v organizme nedostatok. Vďaka takémuto šikovnému pridaniu do každodenne využívanej potraviny sa môžeme jednoducho vyhnúť závažnejším zdravotným problémom.
Nedostatok jódu totiž môže spôsobiť poruchy štítnej žľazy, ako je:
Struma (zväčšenie štítnej žľazy): Keď má telo nedostatok jódu, štítna žľaza sa zväčší, aby sa snažila produkovať viac hormónov.
Hypotyreóza: Znížená funkcia štítnej žľazy môže viesť k únave, priberaniu na váhe a ďalším zdravotným problémom.
Poruchy vývoja mozgu u detí: U tehotných žien môže nedostatok jódu spôsobiť poškodenie mozgového vývoja plodu, čo môže viesť k mentálnym poruchám a nižšiemu IQ.
Vďaka jodizácii soli sa podarilo vo viacerých krajinách výrazne znížiť výskyt porúch spojených s nedostatkom jódu.
Jód je pre ľudský organizmus nevyhnutný stopový prvok a hrá kľúčovú úlohu pri viacerých telesných funkciách. Tu sú hlavné oblasti, v ktorých je jód prospešný za
správnu funkciu štítnej žľazy – konkrétne tyroxínu (T4) a trijódtyronínu (T3). Tieto hormóny regulujú metabolizmus a sú zodpovedné za:
1. Reguláciu metabolizmu – ovplyvňujú, ako rýchlo telo spaľuje kalórie a premieňa potravu na energiu.
2. Rast a vývoj – sú nevyhnutné pre správny rast detí a vývoj kostí, svalov a orgánov, ako aj za správny vývoj mozgu plodu.
3. Energiu a vitalitu
4. Zdravie nervového systému – nedostatok jódu môže viesť k poruchám koncentrácie, pamäti a duševným problémom.
5. Podporu kognitívnych funkcií
6. Udržanie zdravej kože, vlasov a nechtov
7. Reprodukčné zdravie
8. Imunitný systém
Pozor! Dôležité je konzumovať primerané množstvo jódu, pretože nadmerný príjem môže tiež spôsobiť zdravotné problémy, ako sú poruchy funkcie štítnej žľazy.

Foto: shutterstock.com
Odporúčaná denná dávka jódu:
Dospelí: približne 150 µg (mikrogramov) denne
Tehotné a dojčiace ženy: približne 220 – 250 µg denne
Ktoré potraviny ešte prirodzene obsahujú jód?
1. Morské plody a ryby
Treska
Tuniak
Losos
Makrela
Sardinky
Krevety a mušle
2. Riasy
Morské riasy (napríklad kombu, wakame, nori)
Niektoré morské riasy obsahujú veľmi vysoké množstvo jódu. Treba ich však konzumovať s mierou, aby nedošlo k nadmernému príjmu jódu.
3. Mliečne výrobky
Mlieko
Jogurty
Syry (napríklad cottage cheese)
4. Vajcia
Vaječné žĺtky obsahujú jód, ktorý pochádza z krmiva pre sliepky.
5. Ovocie a zelenina
Zemiaky so šupkou
Strukoviny (napríklad fazuľa)
Brusnice
