Ako sa robí mletý rezeň
Nemusíte byť žiadny veľký kuchár a aj tak si dokážete pripraviť množstvo chutných pokrmov. Klasika v podobe mletého rezňa je vhodná aj pre začiatočníkov a pokiaľ dodržíte technologický postup, nemala by pre vás byť príprava tejto tradičnej lahôdky žiadny problém.
Pred tým, ako sa však pustíte do samotného varenia, pre vás máme niekoľko základných tipov, ako postupovať, aby sa vám výsledok vydaril.
- Dôkladne premiešajte všetky ingrediencie, aby sa dobre spojili a vytvorili konzistentnú zmes. Mäso, cibuľa, cesnak, vajce a strúhanka by mali byť rovnomerne zmiešané.
- Pri tvarovaní mletého rezňa môžete použiť mokré ruky, aby sa zmes nelepila na ruky a bolo ľahšie formovať placky alebo guľôčky.
- Uistite sa, že je rastlinný olej dostatočne rozohriaty pred pridaním mletého mäsa na panvicu.
- Sledujte si čas, aby sa vám rezne nepripálili.
Receptov na mletý rezeň je viacero a je len na vás, ktorý preferujete. Na klasický mletý rezeň budete potrebovať:
Suroviny:
500 g mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa
malú cibuľu, jemne nasekanú
dva strúčiky cesnaku
vajce
1/4 šálky strúhanky
1/4 šálky mlieka
1 lyžičku worcestrovej omáčky
soľ a čierne korenie
rastlinný olej
Postup:
V malej miske namočte strúhanku v mlieku a nechajte ju pár minút odpočívať, aby sa napila mlieka. Vo väčšej miske zmiešajte mäso, nasekanú cibuľu a cesnak, worcestrovú omáčku, vajca a strúhanku. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Dochuťte soľou a korením. Ideálne je nechať zmes odležať v chladničke. Následne ju rozdeľte na malé časti a tvarujte z nich placky alebo guľôčky, podľa toho, aký tvar preferujete. Záleží len od vás, či zmes obalíte v strúhanke ako fašírky alebo zvolíte trojobal. Rozohrejte olej a rezne smažte z oboch strán do zlatista. Po vybratí nechajte odkvapkať prebytočný olej na papierovej utierke.
Najčastejšie chyby pri príprave
Niektoré chyby sa stávajú pomerne často, no s trochou pozornosti sa im dokážete vyhnúť.
Prílišné miešanie mäsa
Ak príliš dlho miešate mleté mäso, môže stratiť svoju šťavnatosť a textúru.
Nedostatočné premiešanie
Naopak, nedostatočné premiešanie môže spôsobiť nekonzistentnú textúru mletého rezňa, v rámci ktorého sa môžu vyskytovať hrčky alebo kúsky nespojeného mäsa.
Nedostatočné dochutenie
Rezeň bude potom mdlý.
Neprimeraná hrúbka rezňov
Ak sú mleté rezne príliš hrubé, môžu ostať v strede surové alebo s nedostatočne upečenými časťami.
Príliš veľa oleja
Rezne budú následne veľmi mastné.
Mleté rezne sa objavujú v rôznych kultúrach pod rôznymi názvami. V talianskej kuchyni je mletý rezeň známy ako „polpette“ alebo „polpette di carne“ a často sa servíruje s cestovinami alebo omáčkou marinara.
V amerických kuchyniach sú mleté rezne populárne v podobe hamburgerov a mäsových guľôčok. V Grécku sa pripravuje tzatziki kebab, čo sú mleté mäsové placky. Na Blízkom východe sú populárne mleté mäsové špízy, známe ako „kofta“ alebo „kebabs,“. V indickej kuchyni sa používa mleté mäso na prípravu rôznych jedál, ako sú kari a samosy.