Dátum publikovania:
Ako sa robí mletý rezeň

Foto: shutterstock.com

Ako sa robí mletý rezeň

Nemusíte byť žiadny veľký kuchár a aj tak si dokážete pripraviť množstvo chutných pokrmov. Klasika v podobe mletého rezňa je vhodná aj pre začiatočníkov a pokiaľ dodržíte technologický postup, nemala by pre vás byť príprava tejto tradičnej lahôdky žiadny problém.

Pred tým, ako sa však pustíte do samotného varenia, pre vás máme niekoľko základných tipov, ako postupovať, aby sa vám výsledok vydaril.

  1. Dôkladne premiešajte všetky ingrediencie, aby sa dobre spojili a vytvorili konzistentnú zmes. Mäso, cibuľa, cesnak, vajce a strúhanka by mali byť rovnomerne zmiešané.
  2. Pri tvarovaní mletého rezňa môžete použiť mokré ruky, aby sa zmes nelepila na ruky a bolo ľahšie formovať placky alebo guľôčky.
  3. Uistite sa, že je rastlinný olej dostatočne rozohriaty pred pridaním mletého mäsa na panvicu.
  4. Sledujte si čas, aby sa vám rezne nepripálili.

Receptov na mletý rezeň je viacero a je len na vás, ktorý preferujete. Na klasický mletý rezeň budete potrebovať:

Suroviny:

500 g mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa

malú cibuľu, jemne nasekanú

dva strúčiky cesnaku

vajce

1/4 šálky strúhanky

1/4 šálky mlieka

1 lyžičku worcestrovej omáčky

soľ a čierne korenie

rastlinný olej 

Postup:

V malej miske namočte strúhanku v mlieku a nechajte ju pár minút odpočívať, aby sa napila mlieka. Vo väčšej miske zmiešajte mäso, nasekanú cibuľu a cesnak, worcestrovú omáčku, vajca a strúhanku. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Dochuťte soľou a korením. Ideálne je nechať zmes odležať v chladničke. Následne ju rozdeľte na malé časti a tvarujte z nich placky alebo guľôčky, podľa toho, aký tvar preferujete. Záleží len od vás, či zmes obalíte v strúhanke ako fašírky alebo zvolíte trojobal. Rozohrejte olej a rezne smažte z oboch strán do zlatista. Po vybratí nechajte odkvapkať prebytočný olej na papierovej utierke. 

|

Najčastejšie chyby pri príprave

Niektoré chyby sa stávajú pomerne často, no s trochou pozornosti sa im dokážete vyhnúť.

Prílišné miešanie mäsa

Ak príliš dlho miešate mleté mäso, môže stratiť svoju šťavnatosť a textúru.

Nedostatočné premiešanie 

Naopak, nedostatočné premiešanie môže spôsobiť nekonzistentnú textúru mletého rezňa, v rámci ktorého sa môžu vyskytovať hrčky alebo kúsky nespojeného mäsa.

Nedostatočné dochutenie

Rezeň bude potom mdlý.

Neprimeraná hrúbka rezňov

Ak sú mleté rezne príliš hrubé, môžu ostať v strede surové alebo s nedostatočne upečenými časťami.

Príliš veľa oleja

Rezne budú následne veľmi mastné.

Mletý rezeň

Foto: shutterstock.com

Mleté rezne sa objavujú v rôznych kultúrach pod rôznymi názvami. V talianskej kuchyni je mletý rezeň známy ako „polpette“ alebo „polpette di carne“ a často sa servíruje s cestovinami alebo omáčkou marinara. 

V amerických kuchyniach sú mleté rezne populárne v podobe hamburgerov a mäsových guľôčok. V Grécku sa pripravuje tzatziki kebab, čo sú mleté mäsové placky. Na Blízkom východe sú populárne mleté mäsové špízy, známe ako „kofta“ alebo „kebabs,“. V indickej kuchyni sa používa mleté mäso na prípravu rôznych jedál, ako sú kari a samosy.

|

 

Andrea Bercik

Andrea Bercik

redaktor

0907399395

andrea@lemur.sk

Andrea Bercik pôsobila 12 rokov ako redaktorka v regionálnom denníku Korzár, aktuálne pracuje na pozícii Senior Copywriter v komunikačnej a marketingovej agentúre LEMUR, je šéfredaktorkou magazínu East Mag a zároveň CEO vo Vydavateľstve Maxim. Je autorkou troch kníh a zbožňuje prácu s textom v akejkoľvek podobe.